Accidental elemental mercury poisoning
Keywords:
Mercury, poisonsAbstract
Patient 19-year-old woman from Cuzco - Peru, who had ingested coffee with elemental mercury accidentally three months ago, is transferred to the Dos de Mayo National Hospital, where she is admitted to emergency room, with multiple and progressive symptoms: headache, hemoptysis, progressive dyspnea, behavior changes such as irritability and sadness, metallic taste and paresthesias in lower limbs. The predominant symptom was progressive dyspnea in medium and small efforts. Mercury levels were determined in serum (178,5 ugr/l) and urine (465 ugr/l), being elevated above the reference value for the unexposed population. She was treated with penicillamine 250 mg every 6 hours for 10 days. Additionally, she was treated with pyridoxine 100 ugr / day, because of the risk of seizures by treatment with penicillamine. The evolution was favorable, without complications and with few side effects with chelating therapy.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Esta obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional.
Aquellos autores/as que tengan publicaciones con esta revista, aceptan los términos siguientes:
- Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cuál estará simultáneamente sujeto a la Licencia de reconocimiento de Creative Commons que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista.
- Los autores/as podrán adoptar otros acuerdos de licencia no exclusiva de distribución de la versión de la obra publicada (p. ej.: depositarla en un archivo telemático institucional o publicarla en un volumen monográfico) siempre que se indique la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as difundir su obra a través de Internet (p. ej.: en archivos telemáticos institucionales o en su página web) antes y durante el proceso de envío, lo cual puede producir intercambios interesantes y aumentar las citas de la obra publicada. (Véase El efecto del acceso abierto).